איך בוחרים מצבר לרכב?

מי מאיתנו לא מצא את עצמו תקוע באמצע הדרך כשהוא צריך להחליף מצבר דווקא ברגע הקריטיים ביותר בחיים שלו: כשאנחנו מאחרים לעבודה, ממהרים לאירוע משפחתי בצד השני של הארץ או צריכים לגשת למבחן אליו התכוננו חודשים ארוכים. המצבר כאילו ידע שאנחנו ממהרים והחליט לשבות ועכשיו אנחנו תקועים בצד הדרך ומתחננים למישהו טוב-לב עם כבלים.

מצבר הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר בכלי הרכב, כשקניית מצבר משפיעה על תפקוד הרכב כולו. בשנים האחרונות המצבר הפך  משמעותי עוד יותר בעקבות ריבוי המערכות החשמליות בהם אנחנו משתמשים: חלונות חשמליים, מערכות מולטימדיה, מיזוג, מערכת ניווט לוויני, מערכת השבתת מנוע (אימובילייזר) ועוד – כולם תלויים בתפקודו של המצבר. התלות של מערכות אלו במצבר גורמות לכל כשל שלו להביא להשבתה מוחלטת של הרכב, ולנו לחפש בנרות את המקום הקרוב ביותר בו ניתן להחליף את המצבר במחיר שפוי.

לפני שאתם גוררים את המצבר למוסך השכונתי, כדאי להרים את מכסה המנוע ולבדוק דבר ראשון

האם המצבר גמור?

במקרים מסוימים המצבר אינו דווקא מקור הבעיה. לפני שמחליטים להחליף את המצבר ברכב חשוב לאתר קודם את מקור התקלה. בתור נהג חשוב לוודא לפני כי הסיבה בגללה הרכב אינו מתניע אינה קשורה לפעולה שאנחנו ביצענו – שהקשנו את קוד הרכב נכון, ניסינו לבצע התנעה כשהרכב בהילוך P, שהאזעקה אינה מגבילה אותנו וכו'.

לעתים יתברר כי הבעיה אינה מקורה במצבר אלא בטעינה של המצבר ואז צריך להחליף את האלטרנטור. ייתכן כי דווקא רצועה יצאה ממקומה או נקרעה או ישנה בעיה עם מערכת השבתת המנוע (אימובילייזר) ברכבים שמותקנת מערכת כזו. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כמו חשמלאי או מוסכניק שיידע לזהות את התקלה. יהיה חבל לבצע קנייה של מצבר לרכב ולגלות כי הוא עדיין לא מניע. אם אינכם בקרבת איש מקצוע אנחנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם שירות הלקוחות של מצברי וולטה, שם יוכלו לסייע לכם לאתר את התקלה ולהפנות אתכם לסניף הקרוב ביותר אליכם.

מצבר לקראת שביקה בדרך כלל מציג סימנים כמו התנעה קשה וארוכה ואורות מהבהבים בלוח המחוונים. סממן נוסף הוא אורח חיי המצבר: במכוניות בנזין אורח החיים הממוצע של המצבר נע בין שנתיים- ל שלוש וחצי שנים. ברכבים בעלי מנועי דיזל, בהם ההתנעה דורשת כוח התנעה גדול יותר מהמצבר, אורח החיים הממוצע נע בין שנה וחצי עד שלוש שנים. מומלץ להציץ בחלקו העליון של המצבר, שם תמצאו את תאריך הייצור שלו. אם גילו הוא מעל 3 שנים – יש בהחלט ביסוס לחשש כי מדובר במצבר ששבק חיים.

איזה מצבר הכי מתאים לאוטו שלי?

במידה ואיששנו את החשד כי מדובר במצבר מרוקן, אלינו לבחור את הדרך הטובה ביותר בשבילנו לבצע קניית מצבר לרכב והחלפה שלו בצורה יעילה. ייתכן כי תבחרו לרכוש מצבר ולהתקין אותו באופן עצמאי – שיטה זו אינה מומלצת אם אינכם בעלי מקצוע מיומנים, כיוון שמדובר על תהליך הדורש ידע וזהירות. הדרך המומלצת יותר היא לבצע קנייה והתקנה של מצבר היא אצל חשמלאי רכב מוסמך או מוסך של היצרן, אך ההמלצות שנביא להלן מתאימות גם לאלו המתעדים להתקין אותו לבד.

כשמגיעים להחליף מצבר במוסך חשוב לבחור במקום מוסמך בעל רישיון, כמו מוסכים מורשים ומוסכים של היצרנים או כל בית עסק שהשירות והמקצועיות שלו הוכיחו את עצמם בפניכם. כדאי לברר בבית העסק את האחריות הניתנת על המצבר, במידה ומדובר באחריות של בית העסק או של היצרן, והאם למוסך יש נקודות שירות נוספות ברחבי הארץ ולא מוגבל לנקודת שירות ספציפית. כך למשל, חברת וולטה מפעילה סניפים רשמיים בכל רחבי הארץ, ומספקת אחריות רשמית על כל מצברי החברה הנמכרים בהם.

לאחר שהגענו לבית העסק המורשה עולה השאלה - איך לבחור מצבר מתאים לרכב?

כשבאים להחליף מצבר חשוב לקחת בחשבון מספר קריטריונים:

מצבר שמתאים לסוג המנוע שלכם

קיים היום מבחר גדול של סוגי מצברים לשימושים שונים עבור מכשירים שונים: מצברים לרכב, מצברים לקטנועים, מצברים למשאיות, מצברים לטנדרים, מצברים לקולנועיות ורכבים חשמליים, מצברים לכלי שיט, מצברי גיבוי ועוד. לכן חשוב לוודא כי המצבר שמוצע לכם מתאים לסוג המנוע. סוג המצבר משפיע גם על נפחו הפיזי. לכן וודאו לפני כי הוא נכנס לתא המצבר במנוע.

נפח ועוצמת המנוע של כלי הרכב או המנוע הנייח שברשותכם

המשפיע על קיבולת המצבר הדרושה. בעוד קולנועיות וקטנועים דורשים קיבולת קטנה, כמו מצברי 12 אמפר/שעה, כלי רכב פרטיים ידרשו מצברים בעלי קיבולת גדולה יותר – מ45 ועד ל-90 אמפר/שעה. עבור משאיות, כלי רכב גדולים ומנועים נייחים נבקש מצבר בקיבולת מעל 100 אמפר/שעה ולפעמים מעל 200 אמפר/שעה. לכל מקרה מומלץ לבדוק את המלצות היצרן בנוגע למצבר הדרוש. את המלצות היצרן ניתן למצוא בספר הרכב, במוסכים המורשים ומוסכי הייבואן או באינטרנט.

מחירו של המצבר

מחירי מצבר נעים בין כמה מאות שקלים למצברים של רכבים פרטיים ועד לאלפי שקלים עבור משאיות ושימוש תעשייתי. עליכם לבצע את השיקול של כמה אתם מוכנים להשקיע במצבר, מה שיתבטא באיכות המוצר שתקבלו ואורח החיים שלו.

חודשי האחריות

אלמנט נוסף המשפיע על מחירו של המצבר הוא חודשי האחריות הניתנים לו מטעם הספק הרשמי או היצרן.

אורך חיי המצבר

מושפע גם מאיכותו וגם מפרמטרים נוספים כגון תדירות הנסיעה ברכב, המערכות החשמליות השונות ברכב אותם המצבר יצטרך להפעיל, התנאים בהם יצטרך לפעול כמו תנאי הדרך ומזג האוויר - אקלימה החם של ישראל יכול להזיק קשות למצבר שאינו מותאם לפעול במדינות חמות. בזמן החלפת מצבר לרכב במוסך רשמי מומלץ גם לבדוק שמא יש ליקויים במנגנון הפריקה והטעינה של הרכב. ליקויים אלו יכולים לקצר את אורח חיי המצבר.

לא משנה אם אתם רוכשים את המצבר שלכם ממוסך רשמי של היצרן, או מגרר שעצר בצד הדרך לעזור לכם – אלו הדברים שאתם צריכים לבדוק כשאתם בוחרים מצבר.

כיוון שהחשיבות של המצבר גדולה כל כך לפעילותו התקינה של המנוע מומלץ לנסות לא להתפשר באף אחד מהקריטריונים, אך בסופו של דבר בזמן קניית מצבר מה שמשנה זה לבחור את המצבר שיתאים למנוע שלכם – וכמובן יתאים לכם.